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9/1/05
QUESTION:

IS IT APPROPRIATE FOR UCPs TO REQUIRE OUT-OF-STATE APPLICANTS TO APPEAR IN PERSON FOR AN INTERVIEW?

ANSWER:  

• UCPs may appropriately rely on reports of on-site reviews conducted by the home state of an out-of-state applicant to meet the on-site review requirements of Part 26.  

•  UCPs should not routinely require all out-of-state applicants for certification to appear in person for an interview.  Such a requirement may impose unnecessary financial hardships on the applicant and his or her small business.

• The information necessary for the UCP to make a certification decision should normally appear in the on-site review report of the applicant’s home state.  This information typically includes the results of the home state’s interview with the applicant.
• However, there may be individual cases in which the UCP has reason to believe that the home state’s on-site review report does not sufficiently address important substantive questions necessary for the UCP’s consideration of  the firm’s application.  

• In such cases, the UCP has discretion to require the applicant to appear in person for an interview.  Before imposing such a requirement, the UCP should determine if other, less onerous, means can be used to obtain the needed information (e.g., sending documents, participating in a teleconference or videoconference).
• When the UCP determines that the applicant must appear in person for an interview, the UCP should send a letter to the applicant explaining the reason for the requirement, including the information the UCP is seeking and the reasons why other means of obtaining it are impracticable.
. §§26.5, 26.65





9/1/05
QUESTION:

WHAT INFORMATION MAY A UCP APPROPRIATELY CONSIDER IN DETERMINING WHETHER A FIRM MEETS SMALL BUSINESS SIZE STANDARDS BASED ON GROSS RECEIPTS?
ANSWER:   
• Part 26 refers to Small Business Administration (SBA) regulations (13 CFR Part 121) for the definitions of what constitutes a small business for purposes of the DBE program.

•  Many of the SBA business size standards, as well as the statutory cap on participation in the DBE program, are defined in terms of the gross receipts of businesses.  If a firm’s gross receipts, averaged over three years, exceed a certain amount, the firm is ineligible to participate as a DBE. 
• The basic SBA definition of “receipts, ” in 13 CFR §121.104(c), is “total income” (“gross income” in the case of a single proprietorship) of the business, “as these terms are defined or reported on Internal Revenue Service (IRS) Federal tax return forms,” such as Form 1120 for corporations.
•  For this reason, the first resource to which recipients should refer in determining a firm’s receipts is the firm’s tax returns.
• The most recent SBA interpretation of §121.104 makes clear that it is appropriate to consider evidence beyond a firm’s tax returns, when the other information provides a reason to believe that the tax return information is false.   “False,” in this context, is not limited to meaning fraudulent, provided with actual knowledge that it is incorrect, or provided with reckless indifference to the actual facts.  If the information from the tax returns is false in the commonly understood sense of the word (i.e., incorrect, erroneous, not corresponding to reality), then it is appropriate to use other information to construct a more accurate picture of the firm’s receipts.
• DOT’s position on all certification matters is that UCPs should focus on the substance and reality of a firm’s circumstances, not merely on the form of its arrangements or what is shown on paper (cf. §26.69(c)).  

*  Consequently, if information available to the recipient (e.g., from a company’s books, from financial records provided by other recipients) shows that the picture of  a firm’s receipts painted by a tax return does not correspond to the firm’s financial reality, or is misleading (even without any intent to deceive on the firm’s part), the recipient is entitled to consider this information in making a size determination.

*  The fact that information extrinsic to the firm’s tax returns may be considered does not mean that this information necessarily has controlling significance.  As in all certification matters, the UCP must take into account all the evidence and all of the firm’s circumstances, weigh the credibility of the information, and make an informed, balanced judgment concerning whether a firm meets the rule’s small business size criteria.
