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9/1/05
QUESTION

ARE THERE ANY CIRCUMSTANCES IN WHICH A RECIPIENT MAY REMOVE THE ELIGIBILITY OF CERTIFIED DBE FIRMS WITHOUT GOING THROUGH THE PROCEDURES OF §26.87?
ANSWER: 


* There is only one situation in which a recipient may remove the eligibility of a certified DBE firm without a §26.87 decertification proceeding.  That is when the DBE firm does not dispute that the personal net worth of an owner necessary to its certification exceeds $750,000.


* In ALL other cases, without exception, a recipient is not permitted to remove the eligibility of a certified firm without a §26.87 decertification proceeding.


* In particular, a recipient is not permitted to automatically remove the eligibility of a firm without a §26.87 decertification proceeding because the firm has not responded to the recipient’s request for recertification information or has failed to submit an affidavit of no change in a timely manner.

* In such cases, the recipient would begin a §26.87 decertification proceeding on the ground that the firm has failed to cooperate (see §26.109(c)).  This could be an administrative “default judgment” process in which, if the firm also did not respond to the notice initiating the §26.87 action, the recipient could issue a notice decertifying the firm without further proceedings.  

* If a recipient has mistakenly removed the eligibility of a firm without a §26.87 decertification proceeding, the recipient must immediately restore the firm to the list of certified DBEs and then, if appropriate, pursue a §26.87 proceeding.  A recipient who fails to do so is in noncompliance with Part 26.  


* While there are numerous reasons for which a firm’s certification can be lost or its DBE eligibility terminated, it is important to note that there is no such thing in the DBE program as the “expiration” of a certification (i.e., a “term limit” of a certain number of years on the firm’s eligibility).  Once certified, a firm remains certified until and unless it is decertified.  

